Czy wiesz, że… Tradycja ludowa uznawała głóg za doskonały środek wzmacniający serce oraz regulujący kłopoty ze snem. Medycyna akademicka zajęła się nim w XIX wieku. Odtąd powstaje wiele produktów z udziałem jego owoców. Głóg znany jest również, ze swoich właściwości relaksujących i odprężających. Głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają dział...
Czy wiesz że…. Owoc Goji jest ceniony w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Tybetańczycy używają jagód goji do utrzymania prawidłowego stężenia cukru we krwi, regulują przemianę materii i poprawiają trawienie. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że jagody goji to najzdrowsz...
Czy wiesz, że… Według greckiego historyka Herodota robotników budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. karmiono czarną rzepą, bo już wtedy znana była ze swych wzmacniających i krzepiących właściwości. Natomiast w medycynie ludowej naszej strefy geograficznej stosowano ją powszechnie w problemach reumatycznych. Czarna Rzepa zawiera witaminy z grupy B oraz ...
Czystek (łac. Cistus Incanus) z powodu purpurowego zabarwienia podstawy każdego z pięciu białych płatków jego kwiatów, nazywany jest „łzami Chrystusa”. Znajomość leczniczych właściwości czystka sięga IV w. p.n.e. Na Bliskim Wschodzie, w północnej części Afryki, na Wyspach Kanaryjskich oraz wybrzeżach Morza Śródziemnego stosowany był w postaci napa...
Kawa ziołowo-zbożowa to mieszanka prażonych ziaren zbóż, owoców oraz ziół, która stanowi zamiennik kawy o znakomitym smaku oraz aromacie. Tak jak zwykła kawa zbożowa, nie zawiera kofeiny ani żadnych alkaloidów. Dlaczego warto pić kawę ziołowo-zbożową? Ma dobry wpływ na funkcjonowanie serca. Korzystnie działa na układ pokarmowy. Jako kawa zbożowa, nie za...
...
Kawa z dodatkiem naszej przyprawy doskonale zyskuje na aromacie i smaku. Przyprawa wzmacnia także działanie pobudzające kawy, dzięki czemu można ją robić słabszą, działa wzmacniająco i rozgrzewająco. Sposób użycia: na jednaną filiżankę kawy stosuje się szczyptę przyprawy. Można stosować do kawy z ekspresu. Najlepszy efekt uzyskuje się gotując kawę o...
Melasa z Chleba Świętojańskiego: to ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem, jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor oraz witamin np. B1, B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany, Wartość energetyczna i odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 275kcl, tłuszcz 0.2-0.6%. Mel...
Literatura zielarska mówi nam, że nasiona ostropestu plamistego to swoisty strażnik naszej wątroby, który zawiera sylimarynę, flawonoidy gorycze i aminy. To właśnie sylimaryna chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących np. etanolu i przyczynia się do regeneracji wątroby. Korzyści wynikające z stosowania OSTROPESTU PLAMISTEGO: ...
Literatura zielarska mówi nam, że nasiona ostropestu plamistego to swoisty strażnik naszej wątroby, który zawiera sylimarynę, flawonoidy gorycze i aminy. To właśnie sylimaryna chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących np. etanolu i przyczynia się do regeneracji wątroby. Korzyści wynikające z stosowania OSTROPESTU PLAMISTEGO...
Cukierki szałwiowe skutecznie poprawiają funkcjonowanie gardła i krtani. Działają odświeżająco na śluzówkę jamy ustnej, gardła i górnych dróg oddechowych. 5 sztuk cukierków pokrywa normę zalecanego dziennego spożycia na witaminę C. Dawkowanie: Cukierki należy wolno ssać, aby uwalniające się z szałwii substancje jak najdłużej korzystnie oddziaływały...