Xylitol (Ksylitol) cukier brzozowy 1kg

56,00 
Dostępność: Na magazynie Wysyłka: do 24 godzin
Ocena: 0 na 6 (opinii: 0) DODAJ OPINIĘ
Zapytaj o produkt

Xylitol wystepuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.

Chłodzacy smak: negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.

Słodkość: Xylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.Korzystny do walki z próchnicą ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.

Aspekty odżywcze: Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza, wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol. Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Inni kupili również