Uwaga!
Olej lniany powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z nasion lnu charakteryzujących się dużą zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. Stała kontrola nad procesem tłoczenia zapewnia mu najwyższą jakość i aktywność biologiczną zawartych w nim NNKT, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza dieta powinna być wzbogacana w NNKT, gdyż organizm ludzki ich nie wytwarza. Kwasy te wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
ZASTOSOWANIE: olej lniany budwigowy polecany jest w celu uzupełnienia kwasów omega-3 w diecie.
SPOSÓB UŻYCIA: można przyjmować od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie w trakcie posiłków. Z oleju lnianego można przyrządzać również pastę z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców.
UWAGA! Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno - nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
SKŁAD: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy, nieoczyszczony - 100%
Zawartość: 2 łyżki stołowe (30 ml - 27,6 g)
Kwasy tł. jednonienasycone (omega-9) 4,4 g
Kwasy tł. wielonienasycone(omega-6) 5 g
Kwasy tł. wielonienasycone (omega-3) 15,5 g
PRZECHOWYWANIE: przechowywać w temperaturze 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Twoja opinia może być pierwsza.