Uwaga!
Xylitol wystepuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.
Chłodzacy smak: negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.
Słodkość: Xylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.Korzystny do walki z próchnicą ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.
Aspekty odżywcze: Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza, wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol. Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat.
Twoja opinia może być pierwsza.