Czy wiesz, że… Miano „złota Syberii” rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wszechstronnemu zastosowaniu i wartości odżywczej. Już w starożytności był ceniony za swoje właściwości zdrowotne i odżywcze. Od wieków posługuje się nimi medycyna tybetańska. Podczas I wojny światowej suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C. Owoce Rokitnika to ...
Czy wiesz, że… Pokrzywę zalicza się do najbardziej znanych i wszechstronnie stosowanych ziół. Od niepamiętnych czasów przypisywano pokrzywie różne właściwości. W starożytności była ona powszechnie stosowana przez ludzi. W mitologii rzymskiej pokrzywa była poświęcona Wenus i była traktowana jako afrodyzjak. W wiejskich wierzeniach pokrzywa miała zapewnić...
Czy wiesz, że …. ostropest, jest to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, występująca w całym basenie Morza Śródziemnego, blisko spokrewniona ze słonecznikiem. To starożytne ziele pochodzi z Samarii i niektórych części Izraela i jako „uciekinier” rozprzestrzenił się niemal na cały Świat. Jest jedną z najlepiej poznanych roślin. Nazwa Silybum, którą...
Suplement diety. Czy wiesz, że…Drzewa morwy białej od dawna uprawiane były w Chinach w związku z hodowlą jedwabnika morwowego. Wyciąg z liści morwy białej wspomaga odchudzanie oraz sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała dzięki wpływowi na synteze enzymów. Pojemność netto: 500ml Sposób użycia: 25ml dwa razy dziennie minimum pół godziny przed posił...
Czy wiesz, że… Karczoch uprawiany był przez starożytnych Egipcjan. Znany był również starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy cenili go nie tylko za jego walory smakowe, ale również za korzystny wpływ na organizm. Stosowano go przy niestrawności oraz jako wsparcie dla wątroby. Od XI w. karczoch był uprawiany w krajach basenu Morza Śródziemnego. Najbardzi...
Czy wiesz, że… Tradycja ludowa uznawała głóg za doskonały środek wzmacniający serce oraz regulujący kłopoty ze snem. Medycyna akademicka zajęła się nim w XIX wieku. Odtąd powstaje wiele produktów z udziałem jego owoców. Głóg znany jest również, ze swoich właściwości relaksujących i odprężających. Głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają dział...
Czy wiesz że…. Owoc Goji jest ceniony w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Tybetańczycy używają jagód goji do utrzymania prawidłowego stężenia cukru we krwi, regulują przemianę materii i poprawiają trawienie. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że jagody goji to najzdrowsz...
Czy wiesz, że… Według greckiego historyka Herodota robotników budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. karmiono czarną rzepą, bo już wtedy znana była ze swych wzmacniających i krzepiących właściwości. Natomiast w medycynie ludowej naszej strefy geograficznej stosowano ją powszechnie w problemach reumatycznych. Czarna Rzepa zawiera witaminy z grupy B oraz ...
Czystek (łac. Cistus Incanus) z powodu purpurowego zabarwienia podstawy każdego z pięciu białych płatków jego kwiatów, nazywany jest „łzami Chrystusa”. Znajomość leczniczych właściwości czystka sięga IV w. p.n.e. Na Bliskim Wschodzie, w północnej części Afryki, na Wyspach Kanaryjskich oraz wybrzeżach Morza Śródziemnego stosowany był w postaci napa...
Bezpośredni sok ze świeżych owoców bzu czarnego....